Wentelteefjes maak je zo

De wentelteefjes vond ik vroeger ook zo lekker ik vond hier een recept voor op het internet.

0 commentaren

Snert maak je zo

Erwtensoep Ingrediënten

  • 300 gram hamlappen
  • 1 rookworst om te wellen (liefst… Hema!)
  • 250 gram spliterwten
  • 1,5 liter water
  • Een stuk knolselderij, in blokjes gesneden
  • 1 winterwortel, in blokjes gesneden
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • zout en peper naar smaak
  • 2 of 3 rundvleesbouillonblokje(s)
  • peterselie, fijngesneden

Grootmoeders Erwtensoep Bereiding

  • Doe het water in een grote soeppan en breng het aan de kook.
    Zodra het water kookt, de bouillonblokjes erin en het vlees erbij en laat het één uur zacht koken.
    Schuim als het nodig is af.
  • Voeg daarna de (van tevoren gewassen) spliterwten toe en laat het nog eens éém uur koken tot vlees en erwten goed gaar zijn.
  • Laat ondertussen de rookworst ongeveer 20 minuten wellen in heet water, niet kokend, in een andere pan.
  • Haal dan het vlees uit de pan en doe hiervoor in de plaats de groenten erin.
    Laat de soep nog eens 20 tot 30 minuten zacht koken tot de groenten gaar zijn.
  • Snijd het vlees, als dit is afgekoeld, fijn, in blokjes.
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Pureer de soep met de (staaf)mixer. Doe het vlees weer bij de soep en laat deze nog enkele minuten doorkoken.
    Af ent toe roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Breng de soep eventueel verder op smaak met zout en peper.
  • Strooi er als laatste wat peterselie over.

Serveer de soep, goed warm, eventueel met wat extra’s zoals roggebrood met spek, om in grootmoeders stijl te blijven.

0 commentaren

Dubbelgevouwen pizza met salami en kaas

 

   
Hoofdgerecht voor 4 personen  
   

Ingrediënten

- 1 pak witbroodmix
- 4 eetlepels olijfolie
- 400 g Italiaanse groentemix
- 1 blik tomatenblokjes (400 g) uitgelekt
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
- 125 g salami (in plakjes)
- 150 g geraspte belegen kaas

Bereidingswijze:

Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C. Broodmix met 300 ml handwarm water en 2 el olie tot soepel deeg kneden.
Deeg 15 min. laten rijzen. In wok 2 el olie verhitten en groentemix in 4 min. beetgaar bakken.
In kom tomatenblokjes met vork fijnprakken,kruiden erdoor roeren en saus pittig op smaak brengen met zout en peper.
Deeg in 4 gelijke stukken verdelen en doorkneden. Elk stuk deeg op met bloem bestoven werkvlak dun uitrollen tot ronde lap.
Deeg dun bestrijken met tomatensaus, buitenste rand vrij laten. Onderste helft van pizza's beleggen met salami, groentemix en kaas.
Deegrand met water natmaken, bovenste deeghelft over vulling klappen en randen stevig aandrukken.
Pizza's op bakplaat leggen en in midden van de oven in ca. 20 min. bruin en gaar bakken.

 

0 commentaren

Pasta Macaroni met ham doperwtjes en bieslook

Een lekkere hoofd gerecht voor 4 personen.

 

Ingrediënten

- 80 g boter
- 100 g gekookte ham, in blokjes
- 250 g doperwtjes (vers of uit de diepvries)
- 250 ml slagroom
- 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- 400 g macaroni
- 1 eetlepel fijngehakt bieslook

Bereidingswijze:

1. Verwarm de boter in een grote koekepan en bak hierin de ham en doperwtjes enkele minuten op laag vuur.
2. Voeg de room en de helft van de Parmezaanse kaas toe en roer alles goed door.
3. Laat de saus op laag vuur 10 minuten pruttelen.
4. Kook ondertussen de macaroni al dente in ruim kokend water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Giet de macaroni af in een vergiet en stort hem terug in de pan.
6. Roer de saus en de rest van de Parmezaanse kaas door de macaroni en bestrooi het geheel met fijngehakt bieslook.

 

0 commentaren

Zigeuner eieren maak je zo

INGREDIENTEN 3 personen

1 rode paprika
2 stengels bleekselderij
1 ui 150 gram sperziebonen
3 middelgrote aardappelen 4 flinke tomaten
3 worteltjes 4 tenen knoflook
100 gram fijngesneden chorizo
100 gram fijngesneden serranoham
1/2 tl chilivlokken
 
Voorbereiding
 

Verwijder het zaad uit de tomaten en snijd er blokjes van.
Snijd de paprika, bleekselderij, ui,
sperziebonen, wortel en aardappel in kleine stukjes.
Snipper of pers de knoflook.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze
 

Verhit in de wok een scheut olie en bak,
de verschillende groenten aan.
Niet alles in een keer maar steeds wat toevoegen.
Tot slot doe je de tomaten erbij, de chili, de chorizo,
de ham en enkele lepels water.
Schep goed door en laat, met een deksel op de pan,
15 minuten zachtjes gaar worden.
Schep nu alles in een ovenschaal en breek hierboven 6 eieren.
Schuif de schotel 10 minuten in de voorverwarmde oven.
De eigelen blijven geel maar zijn wel degelijk gestold. 
6 eieren olijfolie

Schuif de schotel 10 minuten in de voorverwarmde oven.
De eigelen blijven geel maar zijn wel degelijk gestold.
denk dus niet dat ze eerst wit uit moeten slaan zoals bij de chinees.
0 commentaren

Griekse yoghurt met ontbijtkoek en lemoncurd maak je zo

Dit lijkt me eens zo lekker om dit recept te maken.
Manlief lust dit niet dus heb dit dan helemaal voor mij alleen.
En ja ik ben al een enorme lekkerbek.






Ingredienten:

150 g Griekse yoghurt 2 el lemoncurd

1/2 el boter
  • 1 plak ontbijtkoek, verkruimeld
  • 1 el amandelschaafsel
  • 1/2 doosje frambozen (à 125 g)
Bereiden
Meng de yoghurt met de lemoncurd.
Verhit de boter in een koekenpan en bak het koekkruim al omscheppend krokant.
Rooster het amandelschaafsel op het laatst kort mee.
Maak in een groot glas laagjes van yoghurt, frambozen, yoghurt en besluit met frambozen.
Bestrooi met het koekkruim en amandelschaafsel.

0 commentaren

Lekkere dikke pannekoeken maken doe je zo

Ingredienten:

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theel. bakpoeder
  • 2 eieren, gesplitst
  • 500 ml melk (Melkan)
  • snufje zout
  • 2 eetl. vloeibaar bakproduct
  • 50 g geraspte oude kaas
  • 1 eetl. gembersnippers op siroop

Bereiden
Vermeng het bakmeel met de bakpoeder.
Klop het eigeel los met de melk en klop dit door het bakmeel tot,
een glad beslag.

Klop in een schone kom de eiwitten stijf met een snufje zout en,
schep deze voorzichtig door het beslag.

Verwarm een grote pan met antiaanbaklaag en vet deze in met,
een kwastje bakproduct. Schep steeds 2 of 3 bergjes beslag in de,
pan.Bestrooi ze met een beetje kaas en een paar snippers,
gember en laat ze op lage stand garen tot er belletjes verschijnen,
aan de oppervlakte. Draai de pannenkoekjes om met een spatel,
en bak ze nog een paar minuten bruin aan de andere kant.

0 commentaren

Hoe maak je zelfgemaakte aardbeienjam

Hoe maak je zelfgemaakte aardbeienjam

Voorbereidingstijd: 5 | Bereidingstijd: 15  | Total bereidingstijd: 20
Hoeveelheid: 1 potje aardbeienjam (zoals op de foto)

Wat heb je nodig voor aardbeienjam (ingrediënten):

  • 250 gram aardbeien
  • 175 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • rasp van een halve citroen

Hoe je zelf aardbeienjam maakt:

  1. Haal de kroontjes van de aardbeien, even afspoelen onder de kraan en snijd ze in kleine stukjes. Doe de stukjes aardbei vervolgens in een steelpannetje.
  2. Voeg de citroenrasp, citroensap en de geleisuiker toe aan het steelpannetje en zet het geheel op middelhoog vuur.
  3. Roer het af en toe goed door en laat de jam rustig pruttelen tot het één geheel wordt en het iets indikt. Test door middel van de geleiproef of de jam klaar is. Als de jam klaar is giet je deze in een potje. Draai de deksel erop en zet het potje ondersteboven en laat de jam volledig afkoelen. Eet smakelijk!

De jam kun je ongeveer een half jaar tot een jaar afgesloten bewaren buiten de koelkast. Des te schoner je werkt, des te langer je de jam kunt bewaren.


0 commentaren

Zelf Tomatenketchup maken

Tomatenketchup is lekker en heel makkelijk zelf te maken.
Nog een leuk ideetje om je tomaten te verwerken.

Wat heb je nodig?
1250 gram verse tomaten
½ rode paprika
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode appel met schil (ter vervanging van suiker)
50 ml rode wijnazijn
kruiden: paprikapoeder, cayennepeper, kaneelpoeder, zout en peper
2 kruidnagels
1 laurierblad

Hoe maak je het klaar?
Spoel de tomaten en paprika.
Verwijder de zaadlijsten bij de paprika en snijd alles in stukjes.
Doe de stukjes in een kookpot samen met de appel, de ui en de knoflook.
Voeg er wat water aan toe en laat gedurende een half uur zachtjes pruttelen. Roer nu en dan en voeg eventueel nog wat water toe.
Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer.
Voeg alle kruiden toe naar eigen smaak en de azijn.
Laat de saus nog een uurtje op een zacht vuurtje indikken. 

Breng de ketchup verder op smaak met wat peper en zout en druk het mengsel door een zeef.
Bewaar de ketchup in gesteriliseerde potten in de koelkast.


0 commentaren

Zelf bramen jam maken.

Toen ik vroeger nog op de eik woonde in Oldenzaal maakte ik regelmatig bramenjam en het is oh zo lekker als je deze zelf maakt.
Hier onder zie je hoe je het klaar moet maken.

Belangrijkste ingrediënten bramenjam:

  • 1 kg braambessen

  • 1 kg geleisuiker (Geleisuiker bevat naast suiker ook pectine. Het is deze pectine die ervoor zorgt dat de jam dik en stijf wordt.)

  • kookpot

  • confituurpotten of weckpotten

De vers geplukte of gekochte bramen worden eerst gewassen en van eventuele steeltjes, kroontjes en ander vuil ontdaan vooraleer ze te koken.
Heb je liever geen pitjes in de jam die voortdurend tussen je tanden blijven steken? Laat de braambessen dan eerst één keer opkoken, en pers ze daarna door een zeefdoek of fijne zeef. 
Zo bekom je dan wel bramengelei en geen confituur of jam met pitjes.

Daarna pas doe ik speciale geleisuiker bij het vruchtensap en laat opnieuw een paar minuutjes koken en blijven roeren.
Zodra de gelei aan de houten lepel blijft plakken is het klaar!
En lèkker!
Als je de speciale pectine-suiker gebruikt vind je de makkelijke uitleg op diens verpakking.


0 commentaren

Een vegan alternatief voor kruidenboter

Recept

  • Volledig pakje Biologische plantaardige margarine van Becel
  • Bosje platte peterselie, fijngesneden
  • Circa 5/6 takjes bieslook, fijngesneden
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • Citroensap van halve citroen
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel versgemalen grof zeezout

 

Bereidingswijze

Zorg dat de margarine op kamertemperatuur is.
Snijd het bosje platte peterselie en 5/6 takjes bieslook fijn.

Voeg 2 teentjes geperste knoflook en de citroensap van een halve citroen toe.
Maal vervolgens circa een theelepel verse zwarte peper en grof zeezout over de mix heen.
Roer & serveer!

0 commentaren