Zelf bramen jam maken.

Toen ik vroeger nog op de eik woonde in Oldenzaal maakte ik regelmatig bramenjam en het is oh zo lekker als je deze zelf maakt.
Hier onder zie je hoe je het klaar moet maken.

Belangrijkste ingrediënten bramenjam:

  • 1 kg braambessen

  • 1 kg geleisuiker (Geleisuiker bevat naast suiker ook pectine. Het is deze pectine die ervoor zorgt dat de jam dik en stijf wordt.)

  • kookpot

  • confituurpotten of weckpotten

De vers geplukte of gekochte bramen worden eerst gewassen en van eventuele steeltjes, kroontjes en ander vuil ontdaan vooraleer ze te koken.
Heb je liever geen pitjes in de jam die voortdurend tussen je tanden blijven steken? Laat de braambessen dan eerst één keer opkoken, en pers ze daarna door een zeefdoek of fijne zeef. 
Zo bekom je dan wel bramengelei en geen confituur of jam met pitjes.

Daarna pas doe ik speciale geleisuiker bij het vruchtensap en laat opnieuw een paar minuutjes koken en blijven roeren.
Zodra de gelei aan de houten lepel blijft plakken is het klaar!
En lèkker!
Als je de speciale pectine-suiker gebruikt vind je de makkelijke uitleg op diens verpakking.


Commentaar schrijven

Commentaren: 0